Tiryaki Agro,

Tiryaki Agro,

Tiryaki Agro, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF-Sustainable Aviation Fuel) üretimi için  Tüpraş’a hammadde sağlayacak. Tiryaki Agro, global tarım ürünleri tedariği ve işlemesindeki uzmanlığı ile Tüpraş’ın Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi için, ikinci nesil bitkisel ve hayvansal atık ve kalıntı yağlar kaynaklı hammaddeleri tedarik edecek.

Tiryaki Agro, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF-Sustainable Aviation Fuel) üretimi için  Tüpraş’a hammadde sağlayacak. Tiryaki Agro, global tarım ürünleri tedariği ve işlemesindeki uzmanlığı ile Tüpraş’ın Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi için, ikinci nesil bitkisel ve hayvansal atık ve kalıntı yağlar kaynaklı hammaddeleri tedarik edecek.

Türkiye’nin lider, dünyanın ise önde gelen tarım ürünleri tedarik zinciri şirketi Tiryaki Agro, büyüme stratejisinin temelini oluşturan sürdürülebilir biyoekonomik faaliyetler konusunda önemli bir anlaşmaya imza attı. Tiryaki Agro, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş ile, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) üretimine yönelik olarak atık ve kalıntı yağlar kaynaklı hammaddelerin uzun süreli tedariği için anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile, Tiryaki Agro’nun tarım ürünleri tedarik zinciri konusundaki global uzmanlığıyla, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ve enerji sektörünün lider oyuncusu Tüpraş’ın deneyimi bir araya gelecek.

Tiryaki Agro, söz konusu proje için tedarik zinciri yönetimindeki global gücünü kullanacak, ayrıca temizleme ve ön işleme tesisleri kurmak üzere 100 milyon dolara yakın yatırım gerçekleştirecek.   Anlaşma çerçevesinde; Tüpraş ve Tiryaki Agro 2025 yılından itibaren SAF hammaddelerinin ticaretine başlayacak. Tüpraş’ın SAF üretimine ilişkin tesisinin tamamlanmasının ardından da 10 yıl süre ile Tüpraş’a hammadde tedarik edilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tiryaki Agro CEO’su Süleyman Tiryakioğlu, Tiryaki Agro’yu biyoekonomi alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak tanımladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Biyoekonomi, yenilenebilir biyolojik kaynakların işlenmesi ve bunun sonucunda çıkan ürünlerin gıda, yem, kimya ve enerjide kullanılarak değer yaratılmasını kapsıyor. Enerji, kimya ve tarımın kesişim kümesi bugün belirgin şekilde büyüdü, biz de buna paralel olarak endüstriyel tarım ürünlerinin tedarik zincirinde, gıda ve yem güvenliği, biyoçeşitlilik ve etkin toprak kullanımı gibi konulara da dikkat ederek,  atık ve kalıntı yağlardan oluşan jet yakıtı hammaddeleri ile çeşitli biyoendüstriyel ürünlerin üretimi konusunda yatırım kararları aldık. Tüpraş’ın Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimi tesisi için uzun vadeli hammadde tedariği anlaşması imzalamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yenilenebilir yakıtlar alanındaki katma değerli çalışmalarımızı, Türkiye’nin lider ve bölgenin önde gelen  SAF üreticilerinden biri olmaya aday Tüpraş‘ın kullanımına sunarak, Türkiye’nin SAF alanında öncü ülkelerden biri olmasına hizmet etmeyi hedefliyoruz.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM

Tarım tedarik zincirinin üretimden depolamaya, işlemeden lojistiğe, ticaretten nihai tüketiciye ulaşan her halkasını en verimli şekilde yöneten Tiryaki Agro, tarıma dayalı enerji projeleri, sürdürülebilir-rejeneratif tarım uygulamalarının geniş coğrafyalarda uygulanması, Ar-Ge tabanlı yeni ürünlerin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin ileri işlemesi yoluyla fonksiyonel gıda ve yem üretimi ve değer yaratan tarım ürünleri tedarik zinciri entegrasyonları konusunda yatırımlarını sürdürüyor.

Bu yatırımların odağında Türkiye ve yakın coğrafyalarda bitki bazlı protein üretimi, soya kırım tesisleri ve Afrika’da yağ tesisleri ile nişastalar ve türevlerine ilişkin planları bulunuyor.

Tiryaki Agro Hakkında 

Tiryaki Agro Grubu tarım ürünlerinin tedarik zincirinde dünyanın önde gelen global oyuncularındandır. 

Yılda 3 milyon tonu aşkın yem ve yağlı tohumlar, tahıllar, baklagiller, kuruyemiş  ve organik gıda ürünleri başta olmak üzere çeşitli tarım ürününü 35 ülkeden yapılan kaynaklamayla tedarik etmekte, 4 kıtada 25 üretim tesisinde ileri teknolojilerle işleyerek 70’e yakın ülkeye satmaktadır.  

Yıllık cirosu 2 milyar doların üzerinde olan Tiryaki Agro, sertifikalı tohumculuktan tarladaki üretime, ürün işlemeden   depolamaya, lojistikten doğrudan ticarete kadar, tarım ürünleri tedarik zincirinin her halkasını global ölçekte verimli şekilde yönettiği benzersiz bir iş modeline sahiptir. Güçlü lojistik altyapıya sahip olan ve deniz taşımacılığını ayrı bir iş kolu olarak yürüten şirketin, dünya genelinde biri kendisine ait, üçü özel anlaşmalı 40 dan fazla limanda ticari faaliyeti, toplamda 1 milyon tona yaklaşan depolama kapasitesinin yanı sıra, kara taşımacılığı yetkinliği bulunmaktadır. Dünyanın en büyük organik gıda tedarik zinciri şirketlerinden biri olan Tiryaki Agro’nun, Ortadoğu’da BAE ve Irak, Afrika’da Gana, Güney Amerika’da Brezilya, Kuzey Amerika’da Kanada ve ABD, Orta Asya’da Kazakistan ve Rusya, Avrupa’da ise Hollanda’da şirketleri bulunmaktadır. 

Türkiye’de işlettiği 60 bin dönüm araziyle ülkenin en büyük özel sektör çiftçisi konumunda olan Tiryaki Agro, akıllı tarım teknolojilerini toprakla buluşturuyor, özellikle akıllı sulama ile toprak sağlığını ve verimi artırmaya yönelik çalışmalarıyla gelecek için tarım, tarım için gelecek yaratıyor.

Tüpraş Hakkında

İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da bulunan dört rafinerisinde yıllık toplam 30 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesine sahip olan Tüpraş; Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ve enerji sektörünün lider oyuncusu olmanın yanında, Avrupa’nın 7. büyük rafineri şirketi ve Akdeniz havzasının en kompleks rafinerilerinden biri konumunda yer alıyor.

2021 yılında 2050 Karbon Nötr hedefini ve uzun vadeli Stratejik Dönüşüm Planı’nı açıklayan şirket, ‘sürdürülebilir rafinaj’, ‘biyoyakıtlar’, ‘sıfır karbonlu elektrik’ ve ‘yeşil hidrojen’ olmak üzere dört iş alanına odaklanıyor; geleceğin enerjisinde ve ülkemizin temiz enerji dönüşümünde liderlik etmeyi hedefliyor.

2030 yılında 400 bin ton biyoyakıt hammaddesi işleyerek, 2035 sonrası dönemde SAF üretim kapasitesini üç katına çıkarma hedefiyle ilerliyor.